Client
Laurent Dubois
Architects
WOMHouse
Year
2009
Program
Villa
Status
Completed
Scale
745 m²

Gallery

About

The design followed the concept of creating a Landscaped Architecture, whereby the boundaries between the natural and built environments become blurred.

The design utilizes a layout whereby the buildings are formed around the central courtyard, creating intimate internal spaces between the buildings, and more open spaces towards the perimeter. The buildings are situated on different levels of the land and are treated like giant planter boxes, each with a roof landscaped by either natural vegetation or ponds.  In doing so the architecture not only sits sensitively on the land, but actually becomes part of it.  The planter boxes also provide cooling effects to the spaces below and assist with rainwater collection.

Because of the remote location of the project, it was important that the Villa could operate self -sufficiently. To achieve this, a number of green systems and design approaches were adopted. The splitting of building forms created natural ventilation through the site, as well as through each individual building; effectively cooling the spaces and reducing the strain on the system of solar panels and batteries.